måndag 28 november 2011

Rugby

Fest i Fiji; rugbylandslaget vann en stor turnering mot motstandarna New Zealand, Australia och South Africa. Pa ungdomsresorten Smugglers Cave visas matcherna pa stor bildskarm i baren. Jubel. Vi ar i Nadi, pa den torrare nordvastra delen av Viti Levu. Det ar harifran de internationella flygen gar. Det har regnat och himmelen utover havet ar spannande och dramatisk. Langt bort ser man nagra andra oar sticka upp ur havet. Otroligt vackert och inte olikt Turkiets kustlinje. Askan mullrar och ungdommarna umgas ljudligt. Det ar en enorm kontrast mot Suva och de resorter vi varit pa tidigare. Vi ar i backpackerland... Myggor...

En vacker morgon. OK frukost. Kokosnot till lunch. Vilket samband finns det mellan kokosnotter och rygby? Vi talade med nagra unga fijianer och de namnde att de spelat rugby med just kokosnotter; de ar ju anvandbara till det mesta! Pa stranden spelar nagra fijianska ungdomar rygby med en strandrygbyboll och lite annorlunda regler. Intressant - och det ser mycket roligare ut an att spela beachvolleyboll eller fotboll i sanden. Lovutillagad middag; en sorts stenungn i vilken man lagar maten. Kyckling, gronsaker, rotfrukter, frukt mm. Pa kvallen var det dansuppvisning pa resorten. Kulturpoang, speciellt for machetejongleringen och de basta av de traditionella danserna fran Pacific. En ung korean forbryllar dock. Han gar omkring saktare an den skickligaste fijianen, stannar upp, ritar tecken i luften, sjunger lite monotont, tittar ut over havet, dricker en Coke, tilltalar ingen. Jag tror att han mediterar, ar galen eller forskar pa bypasserteorin.

Morgontidig taxi till flygplatsen. Pa flygplatsen traffar vi ett par fran Filippinerna och samtalar med dem under nagon timme: intressant. De namnde bl.a. att en tiondel av de 90 miljoner filippinerna jobbar utomlands.Koper en CD: Black Rose. Korean Air till Seoul. Bra service, hyfsad mat och tre filmer (ingen somn): en italiensk om familjerelationer, en dokumentar om Ernest Hemmingway och en tysk om manniskosmuggling. Turbolent flygning.
Buss in till Seoul. Hittade vart hotell, Doulos, direkt. Gick en runda och at en traditionell koreansk middag. Otroligt gott med farskt kott grillat pa "egen" gosolgrill tillsammans med en otrolig massa gronsaker i olika skalar. Och till detta en inhemsk pilsner. Det ar bra! Seoul verkar blanda gammalt och nytt. Tranga grander ar grannar med hoghus. De som styr infrastrukturen; hur tanker de? Inser de vilket ansvar de har?

Morgonpromenad, men det blir aldrig ljust idag (29 november 2011 i Seoul). Ar det dimma, luftfororeningar pga den enorma trafiken, eldarna vid matlagningen eller ar det bara ett lagtryck? En del, men relativt fa anvander munskydd... Lite latt regn och inte mycket att fotografera. Ganska likt Beijing. Buss till Incheon och flyget mot Paris, Kastrup och Oresundstaget till Malmo. Strax ar det filmtajm igen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar