torsdag 3 november 2011

Kokosnötfrukost och stadstur


Började dagen med att John bjöd på en stor kokosnöt. Han högg ett hål i toppänden med en kniv och sa till mig att dricka. Enligt hans uppfattning det renaste och godaste vatten man kan dricka. Jag håller inte riktigt med. Sedan fick jag en sked med vilken jag kunde skrapa ut kokosfettet och den mer lokala frukosten var avklarad. Ett kokt ägg, några finska hårda bröd och en stor kopp kaffe kompletterade.
Var med som åhörare när de studerande presenterade sina paper. Dagens presentationer handlade om olika fobier och missbruk där man sökte psykologiska och miljömässiga förklaringar. Några studerande hade ett uttalat Pacificperspektiv vilket gjorde det extra intressant. Alla använde sig av PowerPoint och en mall för sina presentationer – lite obra, tycker jag.  
På eftermiddagen tog vi bussen in till Suva. En häftig upplevelse att med hög hastighet i en gammal dieselstinkande buss utan sidorutor med dundrande lokal musik i baktakt fara den kuperade vägen in till landets huvudstad. Kostnad för den femton minuter långa upplevelsen är 2,4 SEK. Suva är en mix av olika byggnader som alla säger något om den tid då de byggdes. Trähus i brittisk kolonial stil sida vid sida med mer moderna betongbyggnader med stora glasytor. En blandning av människor av olika etniciteter. En enorm grönsaksmarknad och en liten lite stinkande fiskmarknad. En hamnstad med många fartyg på redden. Om vi hade varit i Medelhavet hade det också funnits en marina med gott om privatägda båtar av olika typer och storlekar. Här såg jag inget sådant. Busstationen med ett gytter av bussar och människor och en bensin- och dieselavgaslukt som jag inte upplevt tidigare. Här är kontrasten mot den regnskogslika vegetationen och luften på campus så enormt stor. Tur att vi har förmånen att bo så nära jobbet!
Vi valde den säkra och enkla vägen och åt en god måltid på The Bad Dog, en modern bar/restaurang i tapasstil. Vi åt en Seafoodtallrik och en Tunafishtallrik; båda höjdare tillsammans med kallt lokalt öl. Bussen hem och en liten kort inköpsrunda i CostULessvaruhuset just utanför campus. En stund på verandan medan skymningen sakta faller och stora svarta fåglar uppenbarar sig över palmerna. De ser ut som måsfåglar i flygstil när man ser dem på långt håll, men när de kommer närmare ser man att det är fladdermöss. Kan det vara flygande hundar? En man går förbi vårt hus med en bananstock över axeln; skördad på campus. Mungos vid grannhuset. Några kvinnor plockar stora orange blommor på ett träd i närheten. Trafiken på vägen (in till stan och till flygplatsen) syns och hörs och bortom den ser vi palmer och längtst bort havet.

4 kommentarer:

 1. Häftiga upplevelser!!! Får en bra bild över hur ni har det, verkar vara ett vänligt och vackert land! Glöm inte att fota!!
  Skönt att ni bor på ett bra ställe!! Hur smakade ölen?:)
  Utanför mitt fönster går det minsann inga män med bananstockar över axeln, mest påpälsade Östermalmsdamer ;)
  stor puss från mellan

  SvaraRadera
 2. Jag visste det! Så kul att ta del av vad ni upplever. Vilka berättelser! Och de tankar det ger att besöka främmande platser. Speciellt utvecklingsländer, där vi alltid tidigare vetat bäst. Men det gör vi inte nu! Det är kanske så att det är just i dessa länder vi ska hämta inspiration, snarare än det gamla Europa som sakta faller samman.
  Ser fram emot fortsättningen av både din och Gunillas texter.

  SvaraRadera
 3. Bola Bola här från ett dimmigt norra Öland.Hustrun fryser och längtar till Fidji. hm??
  Kul att läsa om era betraktelser Fint att ni lobbar för oss med föreläsningar och sociala projekt där nere bra Leif! Helene har ju många goda kvaliteer, bra på engelska driver ju på hårt med genusperspektiv inom studiefrämjandet (nu har hon dessutom blivit lite halvchef oxå!!ja vad har jag närt vid min barm?)Jag är ju dessutom rätt bra på overhead till skillnad mot Powerpoint, sånt nys. Här uppe ser vi inte många människor ute, mörkret sänker sig allaredan vid tre halvfyra på em.??Spännande med tänket kring vad som utvecklar saker och ting Österike-Fidji vi har just genomlidit ett avsnitt av såpan Bödasand, då får man funderingar om vår civilisation? Annars ägnar vi rätt mycket tid på kvällarna, efter renovering, äldreomsorg,sprida kunskap och glädje i skolan, ja allt som hör ett medelålders par igång, med att se på den danska serien Matador.(Ann o Erik har 2 boxar!)Började lite trögt men nu är det svårt att skiljas från borgarskapets alla vardagsproblem inte minst med att hålla skenet uppe. Alltnog vi har det fortsatt oförskämt bra! Hälsa din fötjusande hustru att bada vackert. Ser fram mot fler skildringar från er resa. Kramar Dag å Helene
  H: Nu har vi investerat i en kamin så jag undrar om vi verkligen har råd att köpa till en stayupstrumpa (saknas en). Dag är mycket frikostig i detta ärende......?

  SvaraRadera
 4. Låter underbart! Ni verkar ha det fantastiskt och härligt, då blir jag glad:) NJut ordentligt och håller med linn: glöm inte fota!
  /Mini

  SvaraRadera