måndag 13 augusti 2012

Open Day


Open Day med kanske 6-7000 besökande gymnasieelever. Det handlar mest om information och marknadsföring av USP’s olika utbildningar. Ett stort engagemang hos alla lärare och många frivilliga studenter som agerar som informatörer. Det är en stor mässa där informationsblad delas ut och små aktiviteter genomförs. För oss anställda är det mycket generöst med mat och dryck och stora tack. Vi har alla fått varsin bulaskjorta i fakultetens färg. Dagen inleds 9am med tal av rektor och dekan och dansunderhållning. Sedan följer själva mässan. 1pm startar dansuppvisningar av de olika nationerna (länderna) som håller på ända till 6pm då mörkret faller. Det är roligt att få vara med om detta och det är så intressant att engagemanget för detta är så stort både från de agerande och från åskådarna. Läktarna och omgivningen var fulla med intresserade hela tiden. Hur skulle vi kunna visa upp något sånt här, med det intresset, under så lång tid, för ungdomar??? Det finns inte hos oss. Orsakerna till detta kan man ju fundera över. Men det mest intressanta tycker jag är att du verkligen har något att visa upp. De är stolta över sitt pacifikiska ursprung.
Lördag regnade bort; vi var i stan och köpte lite kläder och åt indisk mat. Gjorde tabben att beställa köttcurry och fick grovslaktat lamm med både ben- och broskbitar. Ska aldrig göra om det. På söndagen åkte vi med Pohnam och Michael till Pacific Harbor och badade. Otrolig skönt att komma ifrån Suva och känna på friska vindar och ett salt Söderhav. Det var bra!
OS i London är slut och på teve är det nu följande program på våra kanaler: Ettan är statsnyheter med massa reklam, tvåan en gammal amerikansk film eller som oftast en Bollywood film, på trean religiösa dialoger från någon av kyrkorna, fyran New Zealand nyhetsprogram. Ettan och trean är intressantast. Ettan därför att det är så tydligt att det är staten som kontrollerar nyheterna; det mesta är positivt och tillrättalagt. Någon svaghet kan anas när man uppmanar människor till bekämpa anemi samt propagerar för tandborstning, starkt påhejade av Colgate. Sportinslagen visar ett folk och en nation som verkligen satsar på idrott för alla. Skolidrotten prioritera verkligen här. Det är bra! Väderrapporten är just en väderrapport; man visar mest hur det varit…
Idag åt vi frukost på campuskafeet; mysigt, trots av baconet inte var bacon. Kaffet var sanslöst gott. Före frukost gick vi en sväng in mot stan och köpte grönsaker och frukt, d.v.s. tomater, ananas, och papaya. Var med en stund på Timas lektion med nybörjarstudenterna och fick på nytt erfara vilken skillnad det är på undervisningslokaler här och hemma på Malmö högskola eller på Linnéuniversitetet. Här var det lite mörkt, surrande fläktar i taket (fläktar med tre armar), träbänkar (som i våra kyrkor), fönsterlöst och med öppna dörrar. Det mesta av undervisning är envägskommunikation med hjälp av Power Point. Jag ser det när jag vandrar runt på Campus och tittar in i undervisningslokaler; samma sak både i stora föreläsningssalar (stora !) och i ordinära lektionssalar. Läraren är verkligen den som sitter på kunskapen… Det är obra!

2 kommentarer:

  1. Man kan fundera över om dina kollegor på Fiji diskuterar undervisningen? Är du ensam om att använda video? Hur reagerar lärarna på det du gör?

    SvaraRadera
  2. Underbart med dansuppvisningar, hade velat se! kram

    SvaraRadera