söndag 5 augusti 2012

Att lyssna på evigheten


Beach front bure på Coral Coast en helg under torrperioden. Ett litet eget hus, utrustat med sängar, sittmöbler, kylskåp, toalett och dusch 20 meter från Stilla havet för 460 kronor dygnet. Det är bra. Men att det är regn nästan hela helgen trots att det ska vara torrperiod är ju inte så bra. Det hindrar oss dock inte från att bada och vara på stranden. Akvariet är lika fantastiskt denna gången, men färgprakten är lite dämpad pga molnigheten och regnet. Tid för läsning; I mitt fall av Vance Peavy’s SocioDynamic Counselling. Långa promenader utmed stranden där lagunen förändras successivt med tidvattnet. Vågorna bryter hela tiden mot barriärrevet som är ca 200 meter från stranden. Ljudet är evigt, suggestivt, meditativt, rogivande och vad du vill.
Resan hit gav endast några tankar: skolpoliser eller rättare skrivet elever med stora stoppskyltar på långa stänger som stoppar trafiken på Queens Road för att släppa över sina skolkamrater som kommer med skolbussen. En lärare övervakar det hela lite på avstånd. Vad är det som gör att detta förekommer här och inte hemma i Sverige? Eller är det bara så att jag inte sett det? Jag tycker att det är ett mycket bra sätt att lära ut trafikvett och att ta ansvar för en uppgift och för andras säkerhet i en farlig miljö; ett sätt för alla lyckas och bidra till helheten. Helt klart är det inte så mycket outsoursing här. Vägen hit (Queens Road är öns största väg; den förbinder Nadi och den internationella flygplatsen med huvudstaden Suva) är bara för gropig. Osmart att köra sönder de redan skraltiga fordonen på en tvättbräda. Kan ingen göra något åt detta?
Jag har på resorten den här helgen haft tid att tillsammans med Gunilla spåna lite på hur mitt bidrag på Opening Day nästa fredag kan se ut. Opening Day är ett sorts öppet hus för tilltänkta nya studenter. Ingen har bett mig göra något men jag väljer att ta ett eget initiativ. Tänker mig att presentera påverkansfaktorer i ett utbildnings- och yrkesval på ett annorlunda sätt än genom en presentation. Vill också låta de besökande få ange vad de anser mest påverkar dem i en sådan valsituation. Får se vad det ger…

1 kommentar:

  1. Evigheten gillar jag! Gillar också
    Att läsa om era dagar fulla av nya erfarenheter!
    Regn kommer och går, snart bättre väder!

    SvaraRadera