söndag 21 oktober 2012

Mentalen


Lyssnade på Cook Islands’ premiärminister I fredags då han föreläste över temat “Thinking outside the Rocks” – lite underfundigt och orsaken till att jag gick dit och lyssnade. Han var en cool man som avfärdande USP-rektorns orerande om alla hans förtjänster (jag trodde aldrig han skulle sluta) med att tacka och tillägga: “och det mesta av det är inte sant”. Han har en juristutbildning från Hobart men tjänar sina pengar som pärlodlare och tar uppdraget som premiärminister som ett hedersuppdrag han fått av folket. Han menade att de pacifika staterna måste tänka om från att se sig som små till att inse att de är stora. Jobba på grundval av ytan och inte befolkningsmängden. Det handlar om att skapa en ny mental bild och agera utifrån den; bra! Jag vet inte om han lyckas skapa någon förändring med det upplägget men jag önskar verkligen honom lycka till I konstruerandet av en ny ordning I denna delen av världen. Kul kille som tog udden av rektorns orerande och märkvärdiggörande. Han verkade fri och kreativ. Det behövs fler sådana.
Trodde att mitt arbetstillstånd var klart och har tänkt att gå bort till Iliesa och be att få mitt pass tillbaka. Han ringde mig och undrade hur det var med mitt arbets- och uppehållstillstånd.Va? Är jag vaken eller? Efter lite arbete från hans sida kom det väntade förslaget: Kan du betala 190 fijidollar som vi återbetalar dig senare och komma bort med dessa till mitt kontor på måndag? Du vet ju att tjänstemannan från Migration är där på tisdagar. Jag undrar…?
En helg I Suva. Vad kan man göra? Jag steg I vanlig ordning upp tidigt tog på mig promenadskorna och gick havsvägen till Downtown Suva. Åt frukost bestående av två små baconskivor, två stekta ägg, två lite brända toast och en stor kopp kaffe på Old Mills Cottage. Kan nu konstatera att stället är en turistfälla; dyrt och inte speciellt gott, men det ger kulturpoäng. På vägen hem via bl.a Goodenough Street mötte jag ett antal obesa klädda I rött som gick stadspromenad. Dom är bra på att engagera folk, fijianerna. Gick hem backe-upp-och-backe-ner-vägen. Köpte frukt: papayor, äpplen och citroner. Genomsvett (29 grader och vindstilla kl 9 på förmiddagen). Duschade och tvättade en balja kläder och hände ut på verandan. Efter en timme började det ösregna. Sedan regnade det hela dagen och halva natten. Tur att kunna torka under tak; det gör de allra flesta här I Suva. Lunch på Southern Cross på Campus och tillbringade dagen med att notera mina tankar, läsa och skriva.
På kvällen var det dags för några nya boende att komma; det vet jag aldrig I förväg. Liksom förra gången blir det en lite orolig natt med störningar I form av diverse sociala ljud och snarkningar. Prat och flabbande är jag numera så van vid att jag kan filtrera bort men det väcker mig ibland. Söndagen gick I lördagens tecken men jag blev störd av att vardagsrummet tillika matrummet på MQ5 var upptaget av en bakfull och snarkande senare flabbande och tevetittande Fijian. Det blev ingen promenad eller lunch ute. I stället besök hos Singh över gatan för lite inköp av colonial.
Idag börjar Daylight Saving Time d.v.s. motsvarande vår sommartid men som bekant finns ju inte det begreppet här. Nästa helg går Sverige över till s.k. normaltid (har för övrigt aldrig fattat varför vi ska ha normaltid). Då blir tidsskillnaden 12 timmar mellan här och hemma.  
Jag har 12 timmars vägledningssamtal att granska och betygsätta I veckan. Ska också börja fundera på hur deras slutprov på kursen ska se ut; jag har lite tankar. Skalan och kriterierna är andra än hemma och de olika examinationsmomenten räknas samman till ett slutbetyg på kursen. Man kan alltså I princip vara underkänd på en examination och kompensera detta med bra resultat på andra examinationer. En klok och ganska smart princip. Man slipper en del omexaminationer på det sättet. Är man underkänd på kursen så är man. Inga omexaminationer. Man får göra om kursen. Dom har kanske de här principerna för att få in mer kursavgifter. Vem vet? Många av de som studerar här på USP blir arbetslösa efteråt så att gå kurser flera gånger kan ju vara en fin sysselsättning. Om man nu är sponsrad…
Det är så annorlunda förutsättningar för studerande här än I Sverige. Jag får en god inblick I detta I samband att jag handleder Sonam I hennes magisteruppsats. Vid våra samtal får jag en del information och jag kan reflektera över hur hon tanker. Intressant!
Det är också intressant med fijianer och Fiji-indier. Enligt min uppfattning lever de till stor del sida vid sida I samhället. Ett fåtal gifter sig över gränserna. Deras förutsättningar och deras sysselsättning och ja nästan allt är delat. Men alla verkar nöjda. Men vem vet vad som kan hända I ett sådant här samhälle? Spåren från Balkan förskräcker.
Talade lite om rugby med Gaylene, som är mental coach för det lokala rugbylaget, om min observation att det inte är några Fiji-indier I landslaget. Det finns tydligen några I nationella ligen. Hon hade två förklaringar: fysiken och mentala inställningen. Jag tror att det även finns en stor kulturell faktor inblandad. När vi talade vidare om detta kom vi fram till att det skulle vara lättare att öppna Rugby Seven än Rugby Fifteen för Fiji-indierna. Orsaken är att I Seven varianten premieras snabbhet. Om man nu ska ändra något…
Hur som hur; det ska bli verkligen skönt att åka till Coral Coast nästa veckoslut!

2 kommentarer:

 1. Hallå Leif,
  Tiden rusar iväg här. Har du samma känsla eller är det ett annat tempo där bland fijianerna? Tycker mig nästan utläsa det i dina inlägg eller har jag fel? Jag är imponerad av din disciplin, både vad gäller motion och skrivande. Som alltid intressant att läsa dina texter. Du blandar stort och smått. Man får en inblick i livet på ön. Känns det annorlunda nu när du är tillbaka denna tredje gång? Ser du vardagen och det exotiska bleknar något?

  Här hemma längtar vi mest efter lite ledighet och värme nu när kylan kommer krypande, Även om det är väldigt vackert så här på hösten när löven precis börjar falla. I nästa vecka (äntligen!) åker vi några dagar till Rom. Ska bli väldigt kul. Så det är dags att plöja din bok för att hitta allt det intressanta. Eller också sitter vi på uteserveringar och njuter :). Om nu vädret tillåter. Det har varit 25 grader, men det kanske sjunker snabbt nu när november närmar sig. Inte dina temperaturer precis!
  Ha det gott.

  /Lempa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen roligt med en kommentar; Vinaka vakalevu sara.
   Ja, du har precis rätt att tiden inte rusar på samma sätt här. Här det lite långtråkigt d.v.s. det är alltid nästan likadant. Dag och natt, gröna träd, samma temperatur, nederbörd. Skitigt och bullrigt i stan och helt fantastiskt vackert vid kusten. Kanske som när man tänker tillbaka på sommarloven, de eviga när vi var små. Eller är det sistnämnda enbart en konstruktion, eller var det så? Vardagen blir mer synlig när man kommer tillbaka till ett annorlunda ställe – efter några dagar. Jag tycker att jag har vardagen här i Suva och det exotiska när jag åker iväg en del veckoslut.
   Ni kommer definitivt inte att möta vardagen i Roma; denna fantastiska stad där historiens vingslag riskerar att göra en lomhörd. Njut! Hälsa Anki och ha en riktigt fin resa!

   Radera